Brooklyn, NY, 2016


The new Pre-Kindergarten at 10 Bouck Court in the Gravesend section of Brooklyn is a 22,400 square foot renovation of a single-story building located in an industrial corridor. Part of New York City's new universal Pre-K program, the new school provides naturally lit, inwardly-focused classroom and gathering spaces. Strategically selected design elements, including a green wall in the entry forecourt and a sky-lit interior plaza for school and community gatherings, provide a welcome respite on an urban site with few readily apparent amenities. The renovation also incorporates cost-and-schedule-conscious flood-proofing measures, required due to the project's location in a high-risk coastal flood zone area.
BIM: This project is the last Auto CAD project as directed by the SCA. our staff objected to information loss involved in flattening SCA standards that were provided in Revit. 


Project concept: The Rose that grew from Concrete

A school renovation for Pre-K. 
A community of children and teachers located across the street from an elevated train line and a sanitation industrial garbage dumping ground. 
An opportunity to create for young bodies and minds. 
A place of natural light. 
A place of magic, serenity and fantasy. 
A place for the young to imagine. 
A place of rooms and meeting spaces scaled for intimacy with light and its ever changing patterns, delight, dark, soft, hard and shadows. 

The forecourt - a garden in the concrete - begins the architectural sequence. A metaphor for the potential of all young bodies and minds. 

The Rose That Grew from Concrete by Tupac Shakur:
“Did you hear about the rose that grew
from a crack in the concrete? 
Proving nature's laws wrong, 
it learned to walk without having feet. 
Funny, it seems to by keeping it's dreams; 
it learned to breathe fresh air. 
Long live the rose that grew from concrete
when no one else even cared.”